mercredi 7 décembre 2011

Clémentines avec du caractère - Klementynki z charakterem




Juz niedlugo Swieta Bozego Narodzenia a my szukamy ciagle to nowych pomyslow na domowe przysmaki aby zaskoczyc Naszych gosci. Wiadomo ze na polskim stole nie zabraknie wspanialych ciast, makowcow, sernikow, struclow, piernikow i wielu, wielu innych slodkosci. Z drugiej strony chyba wszyscy doswiadczylismy tego swiatecznego obzarstwa, pod pretekstem ze przeciez wszystkiego trzeba sprobowac! Dlatego dla zmiany, ja proponuje lekki owocowy deser na bazie klementynek, aby choc w jeden swiateczny dzien odpoczac od ciezkostrawnych ciast i zrobic naszemu zoladkowi mala przerwe. Klementynki sa aromatyzowane imbirem, ktory nie kazdy z nas lubi, poniewaz ma charakterystyczny, troche pikantny posmak. Powiem szczerze, ze nawet mi czasem trudno bylo przetrawic jego smak, ale w takim charakterze i w polaczeniu z owocami to jest po prostu BOMBA! Zreszta sami musicie sprobowac. Dodam, ze imbir ma wiele wlasciwosci o ktorych mozecie przeczytac tutaj.

A l'approche de Noël, vous cherchez peut-être des idées pour le repas de fêtes pour épater vos convives? Vous ne voulez pas passer du temps en cuisine et en même temps vous aimeriez présenter un dessert original? Je vous propose de travailler la clémentine de façon simple pour en faire une verrine légère et gourmande à la fois. La clémentine sera aromatisée avec du gingembre - une épice que tout le monde n'apprécie pas forcément à cause de son goût particulier. Je dois avouer que même moi je n'aimais pas vraiment cette épice, mais elle se marie très très bien avec ces fruits ce qui donne un dessert succulent avec un goût d'agrumes légèrement relevé! Vous devez tester vous-mêmes! Je me permets d'ajouter que le gingembre a plusieurs vertus dont vous pouvez lire ici.

Version française:
Temps de préparation 15 min
Temps d'attente: 12 heures
Difficulté: 2/5

Ingrédients:
6 clémentines
300ml d'eau
150g de sucre
1 cuillère à café de gingembre en poudre

La veille je prépare le sirop avec de l'eau et du sucre. J'ajoute le gingembre et je fait frémir le tout pendant 2 minutes. J'ajoute les quartiers de clémentines dans le sirop très chaud. Ensuite, je les laisse refroidir, je recouvre de film alimentaire et je les mets au frigo au moins pour une nuit. Le lendemain il ne me reste qu'à dresser les verrines.
Wersja polska:
Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 12 godzin
Trudnosc: 2/5

Skladniki:
6 klementynek (sa lepsze od mandarynek poniewaz nie maja pestek)
300ml wody
150g cukru
Lyzeczka imbiru w proszku
Dzien wczesniej wykonuje syrop z wody i z cukru. Dodaje imbir i doprowadzam do wrzenia przez dwie minuty. Dorzucam cwiarteczki klementynek do bardzo goracego syropu i pozostawiam do ostygniecia. Przykrywam folia do zywnosci i wkladam do lodowki na noc. Nastepnego dnia nie pozostaje mi juz nic innego jak tylko zrobic moje "verrines" w polaczeniu z bita smietana oraz crumble.





Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire