dimanche 20 novembre 2011

Piernikowe choinki - Les sapins gourmands "PIERNIKI"



Version française:
Temps de préparation: 25 minutes
Temps de cuisson: environ 60 minutes
Difficulté: 4/5

Ingrédients pour environs 80 biscuits:
500 g de farine
200 g de miel
50 g de sucre glace
100 g de beurre
1 œuf
2 cuillères à café de levure
mélange  d'épices pour pain d'épices
1 cuillère de cacao

Réchauffez le miel dans une casserole ou au microonde pendant 30 secondes pour qu'il soit chaud mais ne pas brulant. Ajoutez-y les autres ingrédients. Façonnez la pâte qui doit être bien élastique et plutôt ferme, et étalez-la avec un rouleau à pâtisserie. La pâte sera un peu collante il faudra donc toujours surveiller de mettre un peu de farine sur votre plan de travail et sur votre rouleau. L’épaisseur de la pâte doit être à peu près de 3-4 mm, mais vous pouvez la faire plus épaisse ou plus fine. Faites les étoiles de différentes formes.
Si vous voulez décorer votre sapin de noël avec des « pierniki » il vaut mieux les garder fins et ne pas oublier de faire un trou avant de les faire cuire. Pour cela vous pouvez utiliser une paille ou une cure à dents. Déposez vos gâteaux sur le papier sulfurisé et faites les cuire pendant 8-10 minutes dans un four préchauffé à 180°C. Quand ils sont froids vous n’avez qu’à les décorer à votre façon.Pour faire des sapins, il faut superposer les étoiles de la plus petite à la plus grande en les collant avec un peu de glaçage.
Glaçage :
1 blanc d’œuf
1 verre de sucre
Jus de citron
Mélanger le sucre au blanc d’œuf pour obtenir un mélange épais. On doit pouvoir le mettre sur les biscuits avec la facilité sans qu'il retombe.



Wersja Polska

Czas przygotowania:25 minutes

Czas pieczenia: 60 minutes

Trudnosc: 4/5


Skladniki na okolo 80 ciasteczek:
500 g mąki (+ więcej do podsypywania)
200 g miod
50 g cukru pudru
100 g masła
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
przyprawa do piernika
Lyzka kakao
 Miód podgrzać przez 30 sekund w kuchence mikrofalowej zeby byl cieply ale nie za goracy. Dodac do niego maslo odczekac chwile az zmieknie i wymieszać z pozostałymi, sypkimi składnikami, wyrobić, aż ciasto będzie elastycznei dosyc twarde ale nie moze sie kruszyc. Wałkować podsypując mąką na grubosc wedlug uznania. Te grubsze beda bardziej miekkie, ale jesli posluza do dekoracji choinki lepiej zeby byly cieniutkie. Nie zapomnijcie zrobic otworu do przewleczenia wstazki. Mozna uzyc slomki do picia lub wykalaczki. Ja walkowalam na grubosc ok 4-5 mm.  Wykrawać pierniczki w frmie gwiazdek o roznych rozmiarach.
Piec około 8 - 10 minut w temperaturze 180ºC.
Choinki powstana przez nalozenie gwiazdek od najwiekszej do najmniejszej i sklejenie ich lukrem.


Lukier: 
Bialko z jaja
Szklanka cukru
Sok z cytryny
Polaczyc cukier z bialkiem dobrze mieszajac aby nie bylo grudek. Lukier nie moze sie rozlewac wiec mozliwe jest ze trzeba bedzie dodac jeszcze odrobine cukru. Wszystko zalezy od rozmiaru jajka. Jesli za bardzo stwardieje dodajemy kilka kropek soku z cytryny.Mozemy przetestowac go na pierniczkach za pomoca wykalaczki. Ja dekorowalam za pomoca wykalaczek i papieru do pieczenia zwinietego w trabke do ktorego nalowylam troche lukru.

7 commentaires:

  1. super pomysł: )ślicznie wyglądają

    RépondreSupprimer
  2. Piękne pierniczki! Ja moje z babcinego przepisu zaczynam robić za tydzień. Później przekażę je Synkowi do dekorowania;)
    Pozdrawiam serdecznie!

    RépondreSupprimer
  3. Jaki cudowny pomysł. Choineczki wyglądają rewelacyjnie- świetna i oryginalna (a na dodatek też smakowita) ozdoba świątecznego stołu;)

    RépondreSupprimer
  4. Wyglądają ślicznie, chętnie bym takie choinki zrobiła, ale nie mam gwiazdkowych foremek w różnych rozmiarach...Jeżeli uda mi się gdzieś dostać to będzie cudownie :)

    RépondreSupprimer
  5. Witaj Kokotko, przede wszystkim fantastyczny pomysl z tym dwujezycznym blogiem... pewnie bede musiala u siebie tez wprowadzic... nie wiem tylko czy to trudne?
    Choinki piekne; kusza...
    Pozdrawiam z Bordeaux!

    RépondreSupprimer
  6. Piękne choineczki (też robię podobne);))))

    RépondreSupprimer
  7. Dziekuje wszystkim za mile slowa. Co do blogu dwujezycznego to troche roboty z tym jest ale za to jak milo podzielic sie francuskimi przepisami z rodakami i pokazac francuzom kilka smakow z dziecinstwa! A co do foremek ja znalazlam je w tutejszym sklepie: Cultura ale moze na aledobre.pl tez to maja...

    RépondreSupprimer