samedi 26 novembre 2011

Witam w naleśnikowie czyli jak zrobić z naleśnika szykowny i oryginalny deser?


« Nie ma to jak dobre naleśniki ! » powiedziam mi dzisiaj mój maż jak zobaczył w kuchni smażace sie placuszki. Ja też tak uważam ! We Francji oprocz tych slodkich jada się naleśniki na slono na cieście z mąki gryczanej. Nadzienie może być tak różne ze chyba wystarczyloby ich na każdy dzień w roku i codziennie mielibyśmy innego naleśnika… Prawdziwym francuskim naleśnikowym regionem jest oczywiście Bretania. To tam zjadlam kiedys najlepszą « crêpe »(naleśnik) w życiu ! Pamiętam jeszcze że była z nadzieniem z sardynkami !
Chyba wszyscy lubimy naleśniki bo sa proste i dosyć szybkie do zrobienia. Z serem, miodem, konfitura lub samym cukrem smakują dzieciom i dorosłym. Ale przecież nie wypada zebyśmy takie naleśniki podali gościom na deser w czasie jakiegoś eleganckiego obiadu... Dziś pokaże Wam jak zrobić z naleśnika wytworny deser ktory moze zastapić najlepsze ciasto. A Waszym bliskim napewno spodoba sie taka odmiana ! 
Pomysl uczesniczy w akcji "Nalesnikowa sobota" organizowanej przez slyvvia na tej stonie.
 
Aujourd'hui, je me tourne vers quelque chose que tout le monde connait: les crêpes. Dans mon pays, les nalesniki (crêpes) ne sont pas aussi populaires qu'en France mais j'espère que cela va bientôt changer! Durant les fêtes de noël, les polonais raffolent des "krokiety", des crêpes salées au chou et aux champignons servi avec barszcz qui est cette fameuse soupe aux betteraves. Sinon, ils les mangent sucrées à la confiture ou au fromage blanc spécial: twarog. 
J'ai décidé de faire d'une crêpe un dessert chic et glamour qui peut remplacer le meilleur gâteau! Allez, épatez vos convives!  

Naleśnik « Polka »
Czas przygotowania : 10 min
Czas oczekiwania : 60 min
Czas smażenia : 30 min
Trudność : 2/5

Składniki na ok 12 naleśnikow:
  • 250 g mąki
  • 500 ml mleka
  • 50 ml wody
  • 3 duże jaja
  • 50 g roztopionego masła
  • Cukier waniliowy
  • Szczypta soli

Mleko podgrzac żeby było lekko ciepłe. Do mąki dodać sól i cukier a potem wbić jaja i zacząć łączyć je trzepaczką z mąką dolewając cieple mleko. Na koniec dodać masło i dokładnie wymieszać żeby nie było grudek. Ciasto zostawić conajmniej na godzine. Po godzinie smażyć cienkie placuszki na patelni do naleśnikow bez dodatku tłuszczu.Na rozgrzanej potelni sprażyc migdały pilnując żeby się nie przypaliły. Ten etap jest bardzo delikatny, bo migdaly szybko sie rumienią. Następnie pozostaje tylko roztopić gorzką czekoladę. Ja użyłam lodów miętowych bo dodają trochę świeżosci i lekkości temu deserowi. Zlożylam naleśnika w kopertę posypałam prażonymi migdałami i zrobiłam kilka wzorków z czekolady. I gotowe !

Version française:
Temps de préparation: 10 min
Temps d'attente: 60 min 
Temps de cuisson: 30 min
Difficulté: 2/5 

Crêpe "Polka"
Ingrédients pour environ 12 crêpes:
  • 250 g de farine
  • 500 ml de lait
  • 50ml d'eau
  • 3 gros œufs
  • 50 g de beurre fondu
  • Sucre vanillé
  • Une pincée de sel
 
Je réchauffe le lait pour qu'il soit chaud mais ne pas brulant. Je mélange la farine avec le sucre et le sel et j'y ajoute les œufs. A l'aide d'un fouet, je les lie avec la farine en ajoutant le lait chaud. Je fais bien attention pour ne pas laisser les grumeaux. Pour terminer, j'incorpore le beurre fondu et je laisse la pâte à reposer pendant une heure. Une heure après, je fais des fines galettes sans ajouter de matière grasse sur la poêle. Je torréfie les amandes en les réchauffant simplement sur la poêle. Cette étape est très délicate puisqu'elles se colorient très vite. Ensuite, il ne reste que faire fondre un peu de chocolat noir et faire une jolie présentation.Cette recette participe à l'action "Nalesnikowa sobota" que vous pouvez suivre ici.

5 commentaires:

  1. Uwielbiam crêpes w kazdej postaci! Twoje wygladaja cudnie! Mam pytanie do ciebie gdyz posyanowilam jak ty prowadzic ten blog w wersji dwujezycznej, moja francuska rodzina i przyjaciele bardzo o to prosili... Nie wiem jednak czy jest jakis site skupiajacy fracuskie blogi kulinarne, do ktorego mozna by dolaczyc? poza tym jaki jezyk wpisalas jako jezyk "urzedowy" bloga, na blogspocie mam tylko jeden, jedyny wybor wiec nie wiem? z gory dziekuje!

    RépondreSupprimer
  2. wpisalam polski bo jak sama mowisz jest tylko jeden wybor.Strony pewnie jakies sa bo szukalam w google ale szczerze mowiac jeszcze za bardzo sie nie mialam czasu tym zajac. Narazie znam tylko 750grammes. Mysle ze najlepiej jak popatrzysz bezposrednio na banery na francuskich blogach. powodzenia czekam z niecierpliwoscia na blog.
    A tak na marginesie bardzo lubie Twoj region:)

    RépondreSupprimer
  3. dziekuje za informacje, zaproponowalam moja interpretacje Macarons P. hermé na 750g, nie wiem czy zaakceptuja. spojrze na banery jak tylko znajde na to chwile! Milego week-endu i przygotowan do Swiat bo to juz 1 niedziela adwentu!

    RépondreSupprimer
  4. Naleśniki moim zdaniem są genialne na wiele różnych sposobów, to danie bardzo uniwersalne. Lubię je na śniadanie i czasami jako dostawka do obiadu - na przykład z owocami lub syropem klonowym. Sama czasami robię takie proste http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-nalesniki/ ale warto wprowadzić coś nowego, więc spróbuję z wielką chęcią pomysł z tej strony. Dzięki za pomysły.

    RépondreSupprimer