samedi 14 janvier 2012

Courgettes farcies - Cukinie nadziewane


Version française:
Temps de préparation: 30 minutes
Temps de cuisson: 25 minutes
Difficulté: 3/5

  • 8 courgettes rondes
  • 100 g de fromage à la crème au poivre
  • 80 g de comté râpé
  • sel, poivre, huile d’olive
  • muscade
  • 1 oeuf
Lavez les courgettes, coupez-leur un chapeau et évidez-les de leur chair à l’aide d’une petite cuillère. Faites cuire les courgettes 10 minutes à la vapeur. (5 minutes pour les chapeaux). Faites revenir la chair à l’huile d’olive 5 minutes à feu vif, saler, poivrer. Écrasez la chair à la fourchette. Mélangez le fromage à la crème avec l’œuf et le comté, ajoutez la chair de courgette tiède et un peu de muscade râpée. Remplissez les courgettes de la préparation, enfournez et faites cuire 20 minutes à 180°C.

Wersja polska:
Czas przygotowania: 30 minutes
Czas pieczenia: 25 minutes
Trudnosc: 3/5

  • 8 okraklych cukinii do nadziewania
  • 100g ostrego serka kanapkowego (ja dalam serek smietankowy z pieprzem)
  • 80g tartego sera żółtego (ja użylam sera compté)
  • Sol, pieprz, oliwa z oliwek
  • Gałka muszkatałowa
  • Jajko
Farce/Farsz
Umyć i oczyścic z miaższu cukinie odcinając górną część. Doprawic i gotować je na parze przez 10 minut i 5 minut dla kapelusika. Miaższ podsmażyc na odrobinie oliwy z oliwek przez ok. 5 minut, rozgniezc widelcem i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać serek kanapkowy z jajkiem i żółtym serem, dodać podsmażony miaższ i gałke muszkatalową. Wypełnic cukinie i piec w 180°C przez ok.15 minut.

6 commentaires:

  1. Za taką cukinię to dałabym się dziś okraść:) Piekna!

    RépondreSupprimer
  2. Hihi:) dziekuje bardzo! A jak smakuje...! tzn. smakowala:)

    RépondreSupprimer
  3. szkoda, że tak trudno takie cuda w Polsce dostać :(

    RépondreSupprimer
  4. monami: no wlasnie dowiedzialam sie od rodziny ze cukinie w polsce sa tylka dlugie! Dlatego zabralam sie za przeszukiwanie netu i okazalo sie ze cukinie okragla mozna kupic na znanym polskim serwisie aukcyjnym...:)

    RépondreSupprimer