jeudi 26 janvier 2012

Brioches pour bébé - Pierwsze bułeczki dla dziecka



Je voulais avant-tout faire plaisir a mon bébé qui aura bientôt 12 mois et qui adore découvrir de nouveaux saveurs. J’ai trouvé que dans les commerces niveau brioches et pains au lait  tout est trop sucré, trop chocolaté, trop gras… enfin trop trop et encore trop ! Et pas du tout adapté au bébé ! L’idée de faire ces brioches était géniale – mon fils s’est régalé au goûter ! Le seul truc… il en a mis partout dans le salon! ( Je les ai faites natures mais je pense sincèrement que vous pouvez y mettre de la confiture, du chocolat ou autre chose...)

Juz prawie rok minął odkąd jestem mamą ! Dziś chcialam zrobić coś domowego dla bobaska który uwielbia odkrywac nowe smaki i tekstury. Stwierdzilam ze w produktach dla takich małych dzieci jest pełno konserwantów, cukru a czasem wogóle nie wiadomo co tam jest ! Trafiłam w dziesiątkę z tymi mlecznymi bułeczkami. Synek smacznie zajadał swój podwieczorek i poza tym ze nakruszył w całym salonie to muszę powiedzieć że pewnie jeszcze nie raz powtórzymy ten przepis. (Ze względu na bobaska zrobiłam je naturalne, ale świetnie sprawdzą się też z konfiturą, czekoladą lub budyniem)
 Version française:
  • 700g de farine
  • Un sacher de levure
  • 2 œufs
  • 100g de sucre
  • 300ml de lait
  • 100g de beurre très mou
  • ½ cuillère à café de sel
Mélanger la levure avec un peu de lait chaud, une cuillère de sucre et un peu de farine et laisser refroidir pendant 15 min. Mettre les autres ingrédients dans la machine à pain en ajoutant, à la fin le mélange de levure.  Choisir le programme pâtes levées.  Former des boules et les laisser encore pendant 15 minutes. Enfourner à 180°C pendant 30 minutes environ.

Wersja polska:

  • 700 g mąki
  •  torebka suchych drożdży
  • 2 całe jajka
  • 100 g cukru
  • 300 ml mleka
  • 100 g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
Drożdże wymieszać z odrobina cieplego mleka, łyżką cukru i odrobina mąki i pozostawić 15 minut w ciepłe miejsce. Do maszyny do chleba włożyć pozostałe składniki, na końcu dodając zaczyn drożdżowy i ustawić na program wyrabiający ciasto. Po wyrośnieciu, uformowac kule i ułożyć je na blaszcze wysmarowanej tłuszczem. Zostawic jeszcze na 15 minut. Piec w 180°C około 30 minut

5 commentaires:

  1. pierwsze bułeczki to musi być coś!

    RépondreSupprimer
  2. Takie delikatne, puszyste. Chciałabym, żeby moja mama też mi takie zrobiła. Chyba jestem za stara! ;)

    RépondreSupprimer
  3. Pierwsze? Niezwykle udane :) Puchate, a przypuszczam, że ciepłe smakują obłędnie

    RépondreSupprimer
  4. Dziewczyny, rzeczywiscie i mama i tata sie zajadali! Wyszly naprawde super miekkie i puszyste!

    RépondreSupprimer